Tommy Myllymäki med svensk unggris

På torsdag skall Tommy Myllymäki försöka kvalificera sig till Kock-VM nästa år. Oerhört mycket står på spel för hans del, men det skulle också vara bra PR för svenska bönder i allmänhet, och svenska grisar i synnerhet.

De 20 kockarna skall tävla med bl.a. svensk unggris. Nej svensk unggris, inte Domta Unggris. Det hade ju varit roligt naturligtvis, men det ligger inte i strategin för Svenskt Kött, som levererar köttet till tävlingen, att marknadsföra en enskild småskutts varumärke. Man behöver ju försöka lyfte lönsamheten för de stora slaktsvinsproducenterna, de som har flera tusen grisar i sina stallar.

Men när man läser att Svenskt Kötts vd Maria Forshuvud, tillsammans med några köttförståsigpåare för några år sedan, ”kom på” att en mindre gris nog skull vara smart att lansera, undrar man ju om de inte ätit gris på en bättre restaurang nyligen… eller någon gång under de senaste 10-12 åren… Jag lanserade 1998 Unggrisen, som sedan dess närmast varit ett begrepp bland svenska kockar.

Men så var det redan på Svenskt Kötts föregångares tid, som hette Svensk Köttinformation. Jag mins när jag stolt och med stora förhoppningar stegade in på kontoret hos dåvarande vd Ella Nilsson, med en väl genomtänkt idé om ett SM i Barbecue. Inspirerad av tävlingarna i USA hade jag bl.a utarbetat tävlingsregler, som t.o.m. fått sitt godkännande av någon Association over there. I alla fall tyckte inte Ella att det här var någon särskilt bra idé. Nä det kanske inte var en bra idé att anordna grilltävlingar över hela Sverige, där svenskt kött användes. Vårt möte var snabbt överstökat för hennes del, och jag fick ta min lunta med regler, strategi för marknadsföring och allt vad det var, och åka hem till mina grisar i Domta.

Det skulle dröja till 2010 när tanken på att försöka få Bocuse d´Dr till Sverige tog fart, som jag ändå blev kontaktad av fru Nilsson. Jag hade en dag på mig att få fram bra griskött, som skulle skickas med till Frankrike. Jag hade inte i mitt tycke, ens något bra kött att erbjuda, men skickade med några bitar i alla fall, väl medveten om betydelsen av att finnas med i snacket, och om möjligheten att få leverera Domta Unggris till en eventuell tävling i framtiden.

Havor Gård på Gottland har levererat griskött till tävlingen nu i veckan, och vi gratulerar dem verkligen till det.

Om några år kanske tävlingen kommer åter till Sverige, och det skulle inte förvåna mig om någon kläcker den ljusa idén att då lansera Svensk Berkshire… kanske från Skåne eller Värmland kanske… där finns också framsynta bönder med nya idéer…

Till sist Tommy, hör av dig så skall jag bjuda på lite bra gris… bara för att Du gör så bra reklam för svenska bönder… Tack och lycka till!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.